Fakta

10 interessante fakta om Jonas Vingegaard

Jonas Vingegaard har taget både Danmark og resten af cykelverdenen med storm i de sidste år med sine cykling resultater. Her ser vi nærmere på 10 spændende fakta om den danske cykelrytter.

1. Startede karrieren i Thy Cykle Ring

Den første amatørklub som fik glæde af Jonas Vingegaard var Thy Cykle Ring, som han repræsenterede fra 2007 til 2012. Herefter gik turen til Aalborg Cykle Ring, mens han året efter kørte for Odder CK.

Fra 2016 startede hans professionelle karriere for Team coloQuick.

2. Måtte kæmpe hårdt efter juniortiden

Vingegaards tidligere sportsdirektør, Christian Moberg, har tidligere fortalt i et interview, hvordan danskeren efter juniortiden måtte kæmpe sig fra at C-klassen til A-klassen.

Normalt bliver de største talenter rykket direkte til A-klassen eller kan få en plads på et kontinentalhold, som betragtes som cykelsportens tredjehøjeste niveau.

Så enkelt var det altså ikke for Jonas, der måtte kæmpe hårdt for at komme længere op i hierarkiet.

Som 17-årig blev han i 2015 tilknyttet Odder Cykelklub, hvor Moberg altså var ansvarlig for den senere Tour de France-vinder.

“Han har aldrig været en af dem, der vandt ti løb om året. Han har ikke fået noget foræret. Han har arbejdet sig hele vejen op,” har Moberg tidligere fortalt til TV 2 SPORT.

3. Har arbejdet på en fiskefabrik

Team coloQuicks sportsdirektør Christian Andersen ville lære Jonas Vingegaard at have struktur i hverdagen, og derfor skaffede han cykeltalentet et job på en fiskefabrik i Hanstholm.

Her arbejdede Jonas fra klokken 6 om morgenen til klokken 12, hvorefter han tog cykeltøjet på og cyklede af sted på dagens træningstur.

4. Mødte kæresten på Team coloQuick

Jonas mødte sin kæreste og mor til deres datter, Trine Marie Hansen, i forbindelse med sit tidligere job som rytter på det danske cykelhold Team coloQuick.

Fra 2016 til 2018 var Vingegaard rytter for det danske hold, og her opstod der altså sød musik mellem Jonas og Trine. Trine arbejdede som marketingchef for holdet.

5. Store, fysiske egenskaber på cyklen

Hans interesse for cykling startede, da han havde set Danmark Rundt køre forbi sit hjem tilbage i 2007.

Vingegaard imponerede efterfølgende i den lokale klub, men hans store, fysiske egenskaber kom først til udtryk, da han kom udenfor Danmarks grænser og blev mere udfordret.

Som 16-årig prøvede han at cykle i Italien, og her indså han, at han havde gode færdigheder for at cykle i bjerge, og hans klatreevner blev også bemærket af Jumbo-Visma, da danskeren satte en rekordtid på Coll de Rates under en træningslejr i Spanien med sit tidligere hold ColoQuick.

6. Han er en ægte sportsfan

Jonas Vingegaard har ikke kun været fascineret af cykelsport igennem livet. Han er også en stor fan af både fodbold, håndbold og badminton, og han har som ung gået til både fodbold, håndbold, svømning og badminton.

Hans favorit-fodboldhold er Liverpool FC, og han er også blevet spottet på hjemmebanen Anfields tribuner flere gange.

7. Hans første idol var Ricco

Jonas Vingegaard har tidligere i et interview fortalt, at det ikke var Bjarne Riis, men derimod Riccardo Ricco, der var hans første, store idol. Hans beundring for ham stoppede dog, da han blev involveret i doping.

Grunden til at Riis ikke var hans idol var også, at han faktisk var gået på pension, før Jonas kastede sin kærlighed på cykelsporten.

I et interview med det franske magasin, Velo, fortalte han at Alberto Contador senere blev hans yndlingsrytter, grundet sin angrebstilgang, og fordi han aldrig giver op.

8. Hans svigermor er kendt fra tv

Jonas’ svigermor er Rosa Kildahl, som blev landskendt igennem i tv-programmet Den store bagedyst, som hun deltog i tilbage i sæson 6, som blev vist i 2017. Her endte hun på en fjerdeplads.

Året efter deltog hun også i tv-danseprogrammet Vild med dans’ 15. sæson. Her endte hun på tiendepladsen sammen med dansepartneren Esbern Syhler-Hansen.

9. Han har stadig bopæl i Danmark

I modsætning til en hel del andre, danske bjergryttere, har Jonas valgt at blive boende i Danmark, nemlig i Glyngøre i Vestjylland.

Vingegaard har i mange interviews fortalt, at tryghed og familien betyder så meget for ham, at han ikke har lyst til at bo tættere på bedre træningsforhold i Sydeuropa.

Han er selv vokset op i Hillerslev, der ligger cirka 40 kilometer fra Glyngøre.

10. Hans løn som professionel cykelrytter

Der er ikke noget offentligt svar på, hvad Vingegaard indkasserer i løn fra sit nuværende hold, Jumbo-Visma.

Efter Tour-overraskelsen i 2021 forlængede han med holdet frem til udgangen af 2024, og ifølge både B.T. og Ekstra Bladet, så lyder hans årsløn nu på omkring 1,5 millioner euro, svarende til 11 millioner kroner.

Herudover følger sandsynligvis diverse bonusser i forbindelse med diverse præstationer. Blandt andet får vinderen af Tour de France 3,7 millioner kroner i præmiepenge, mens han også har vundet penge på de etaper, som han har vundet i Touren. Disse penge bliver som regel fordelt på holdet.