Valg af den rigtige sengestørrelse: tips og tricks

Har du nogensinde spekuleret på, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du skal vide, når du vælger en seng? Farven, designet, den ekstra funktionalitet? Hvor stor skal den være? Det viser sig, at den vigtigste parameter er netop størrelsen. Forestil dig, at du køber den smukkeste seng. Men du kan ikke have en behagelig hvile på den, hvis størrelsen ikke svarer til dig. Vægsenge er en fantastisk og praktisk mulighed, takket være hvilken du kan spare plads i dit værelse. Derudover er det en meget interessant designløsning. På SMARTBetts hjemmeside finder du mange stilfulde og praktiske varianter.

I betragtning af størrelsen af forskellige senge bør du huske på sådanne vigtige parametre som længde og bredde. Lad os dvæle ved disse punkter i flere detaljer.

Hvordan vælger man den rigtige længde?

Den behagelige længde bestemmes ved formlen: den sovende persons højde + 15-20 cm. Hvis en person foretrækker at sove på ryggen og strække sig ud i sin fulde højde og også bruger en stor pude, skal der lægges 30 cm eller mere til højdeangivelsen.

Normalt er det for en voksen med en gennemsnitlig højde nok at have 190, 195 eller 200 cm. Standardlængderne stopper her. Nogle gange kan du dog finde dette møbel med en sengelængde på 220 cm.

Hvis du er højere end 190 cm, er det bedre at bestille en seng i henhold til individuelle dimensioner. Nogle fabrikker kan f.eks. producere en model med en længde, der passer præcis til dig. Skræddersyet produktion vil koste lidt mere, men prisforskellen vil ikke virke for stor i forhold til komforten ved ikke længere at have krampe i benene i søvne.

Hvordan vælger man den rigtige bredde?

Sengens bredde er en ikke mindre vigtig indikator for at bestemme søvnkomforten. Som standard bestemmes den af antallet af personer, der sover i sengen.

Sådan ser det ud:

 • Bredden af en enkeltseng. Standardværdien kan variere fra 70 til 90 cm. Dette er nok til én person. Denne bredde vil give en ganske behagelig søvn. I de fleste tilfælde har teenagesenge også denne bredde.
 • Bredden af en lille dobbeltseng. I dette tilfælde er værdien 100-135 cm. Dette er mere end nok til at rumme en person. Men det vil være ubehageligt for et ægtepar, medmindre de er vant til at sove meget tæt på hinanden.
 • Dobbeltsengs bredde. 140 cm er den mindste værdi for denne type. Hvis den er mindre end dette tal, vil det ikke være alt for behageligt at sove for to personer. Men oftest har den en bredde på 160 cm. To partnere vil passe på den med stor komfort og vil være i stand til at gøre sig klar til at sove uden at forstyrre hinanden.

Kriterier for valg af sengestørrelse

Det er muligt at foretage et vellykket valg af sengestørrelse, hvis du kender den fremtidige ejers behov og præferencer. Tænk over, hvor stor den skal være, og tag en beslutning, idet du overholder følgende anbefalinger:

 • gennemgå omhyggeligt standarderne for størrelsesgitteret;
 • overvej det rum, hvor du planlægger at placere møblet;
 • bestem de biometriske parametre – vægt, højde og alder af ejeren;
 • find ud af, hvordan den fremtidige ejer er vant til at sove: om han/hun sover stille, vender sig tungt osv.

Størrelsen af sengen afhænger af:

 • Af rummets areal. Det valgte møbel skal passe til størrelsen og indretningen for at udnytte pladsen effektivt.
 • Af ejerens fysiske egenskaber og præferencer. Den sovende skal passe helt på sengen og ikke lade sine lemmer hvile på hovedgærdet og andre elementer.
 • På de særlige kendetegn ved indretningen af sovepladsen.

Grundlæggende regler for organisering af soveværelset

Selvfølgelig kan vi ikke ændre modellens længde og bredde (fordi vi ved, hvor vigtigt det er behagelig søvn for menneskers sundhed), men disse parametre er ikke de eneste, der påvirker størrelsen af sengen. En vigtig detalje er også designet, på grund af hvilket selv en lille seng kan optage for meget plads i et rum. Hvis du har et ikke særlig stort soveværelse, så prøv at undgå det buede hovedgærde, som optager meget plads. Kig efter mere minimalistiske designs, som også kan se meget stilfulde og interessante ud.

Så hvad angår de grundlæggende regler for placering af sengen i rummet, kan de formuleres som følger:

 • Placer ikke sengen mod vinduet. Dette er ubehageligt af flere grunde. For det første skaber du en adgangsbarriere til vinduet, hvilket er meget irriterende, og for det andet risikerer du at få en løbende næse eller endda en slem forkølelse, hvis du lader vinduet stå åbent om natten og er for tæt på det.
 • Lad der være tilstrækkelig plads mellem sengen og væggen til, at du kan bevæge dig sikkert og komfortabelt rundt i rummet. Sørg for, at forskellige møbler ikke blokerer for hinanden, f.eks. et skab, der står for tæt på, så du ikke kan åbne døren helt nu.

Dette er meget enkle anbefalinger, som du ikke desto mindre bør overveje på forhånd. Så er du sikker på, at dit valg bliver en succes.

Afsluttende overvejelser

At vælge den rigtige størrelse seng er ikke en særlig vanskelig opgave, men det kræver opmærksomhed på mange detaljer. Overvej, hvem du køber møblet til, hvor langt og bredt det skal være, samt hvilken stilling personen foretrækker at sove i. Tænk på forhånd over, hvor sengen skal stå i rummet, og vælg på baggrund heraf designet. Vi råder dig til at tjekke SMARTBett-webstedet, som præsenterer de mest vellykkede modeller, der sparer plads og samtidig giver rummet et stilfuldt og færdigt udseende. God fornøjelse med din shoppingoplevelse!