HistorieTopartikler

Utrolig cykelhistorie: Måtte skære sin tå af for sin kaptajn

Denne historie om lige nøjagtigt ikke med i bogen 50 Utrolige historier fra cykelsporten, som du kan købe på Sportsbog.dk.

René Vietto var i 1947 kaptajn på det nationale franske Tour de France hold, og med en sejr på anden etape, der i øvrigt blev kørt i Belgien, kørte han sig i førertrøjen. De enormt populære Vietto led dog af betændelse i en tå. Det var på denne tid jo ikke noget, man normalt kunne fortsætte i løbet med. Men det ville Vietto ikke lade stå i vejen for hans Tour-satsning. 

Han fik derfor skåret sin tå af! Det fik han arrangeret at en læge gjorde, da feltet var tæt på hans hjem i Nice, og det var hviledag i Tour’en.
René Vietto fik ud over hjælpen fra holdkammeraterne på det nationale hold også, noget usædvanligt, støtte af Jean-Apôtre Lazaridès, kaldet Apo, der kørte for et regionalt hold. Ifølge nogle kilde befalede Vietto at Apo, også skulle skære sin tå af. Viettos ide var at han hjælper skulle kunne mærke samme smerte som ham selv. Så måtte Lazaridès halte resten af livet og altså køre Tour’en med store smerter.

Og i følge nogen versioner af historien bliver Viettos tå opbevaret i formaldehyd på en bar i Marseille. Baren er dog aldrig lokaliseret.

Vietto mistede den gule førertrøje efter løbets 18. etape til italienske Pierre Brambila. Siden overtog Jean Robic den ved at vinde sidste etape, og blev den første nogensinde til at vinde Tour’en uden at køre en etape i gult. René Vietto endte løbet som nr. fire. Han vandt aldrig Tour de France, og er mest kendt for hans rolle i Tour de France 1934, som du kan læse om andet sted i denne bog.

Det blev til en tiendeplads for Lazaridès, der i 1949 også opnåede en niendeplads i løbet.

Lazaridès blev i øvrigt født i Grækenland i 1925, men blev fransk statborger i 1929. Han opnåede sølv ved landevejs-VM i 1948, kun slået af belgiske Briek Schotte. Han døde som 73-årige i 1998.