6-dagesløbHistorie

Utrolig cykelhistorie: Lyset gik og banditter løb med 6-dageslønningerne

Utrolige cykelhistorier er en artikelserie som vi her på CyclingWorld.dk forventer vil udfolde sig med fascinerende beretninger fra den spektakulære historie cykelsporten har.

6-dagesløb er en helt speciel og anderledes del af cykelsporten. Her går sport og underholdning op i en højere enhed. Der er mange utroligt beretninger fra 6-dagessportens lange historie. En lang række af dem kan du læse i bogen 6-dagesløb

En anden historie er fra 6-dagesløbet i Marseille 1930. Arrangør Georges Berretrot kæmpede med at få økonomien til at hænge sammen. Under løbet farede han rundt og samlede penge ind fra sponsorer. De pengene, plus pengene fra entré, opbevarede han i en taske, som han altid havde med sig. Men Marseille er kendt for gangstere og banditter. De gik også til 6-dagesløb i den franske havneby. Og de blev fristet af Berretrots taske. Som i en Olsenbande-film blev der lagt en plan. Strømkablet til hallen blev kappet over, lyset gik, panikken bredte sig, og tasken forsvandt.

Med tasken var også rytternes lønninger gået tabt for arrangørerne. Rytterne valgte dog at køre videre for at sikre sig bare lidt indtægt. De følgende dage holdt Berretrot møde med rytterne, men kunne blot give 1000 franc om dagen til deling mellem rytterne. Inden finalen meldte løbets stjernepar Piet van Kampen og Onésime Boucheron at de var blevet syge. Berretrot sagde han sagtens kunne skaffe en læge, men fik beskeden om at 1000 franc ville være den bedste medicin! De to gennemførte ikke løbet. I stedet vandt André Raynaud og Octave Dayen. 10 af de 15 deltagende par kørte løbet til ende.
I alt blev der kørt fire udgaver af 6-dagesløbet i Marseille. Fra 1928 til 1932. Og frem til Anden Verdenskrig blev der generelt kørt rigtig mange 6-dagesløb i Frankrig.

Der findes mange andre beretninger om 6-dagesarrangører i økonomiske problemer. I München 1954 forsvandt arrangørerne med pengekassen, og danskerne Kay Werner og Evan Klamer måtte igennem adskillige instanser for at få betaling. Historien endte dog lykkeligt, da danskerne som erstatning fik kontrakter med en række andre 6-dagesløb og på den måde blev sikret en indtægt.

6-dagesløb blev opfundet i Madison Square Garden i New York. Derfor hedder parløb Madison på engelsk. Det første løb i New York blev kørt i 1899. Derfra bredte begrebet sig til Europa. I 1909 blev der kørt i Berlin, og faktisk findes løbet i den tyske hovedstad fortsat. Allerde i 1906 blev der i franske Toulose fortsøgt med et 6-dagesløb. Dette blev dog ikke gennemført. Det første 6-dagesløb i København blev kørt i Forum i 1934.

Læs meget mere i bogen 6-dagesløb.