Lidt Tour de France-historie

Det første Tour de France blev kørt i 1903, og gennem tiderne har mange berømte cykelryttere fra hele verden deltaget i dette storslåede cykelløb. Tour de France er kendt som et af verdens hårdeste cykelløb, hvor der både bliver stillet krav til rytternes psykiske styrke og selvfølgelig i høj grad også deres fysiske formåen.

Etapeløb og udholdenhed
Tour de France er et etapeløb, der køres over 3 uger med ganske få hviledage og minimal mulighed for restitution. Der findes flere andre sportsgrene, der på samme måde stiller store krav til udholdenhed, som f.eks. Marathon des Sables, der er et ørkenløb for trailløbere i Sahara, Volvo Ocean race, den store havkapsejlads rundt om jorden, og den store pokerturnering The European Poker Tour, hvor især den mentale forberedelse dominerer den fysiske præstation, og hvor den den rigtige softwareinstallation dominerer selv den bedste racercykel. Tour de France er dog i en klasse for sig selv, og der er få sportsbegivenheder, der på samme måde formår at skabe opmærksomhed og interesse om sig selv, som dette traditionsrige cykelløb.

Facts om Tour de France
Tour de France, som oversat til dansk betyder Frankrig rundt, er verdens største og mest prestigefyldte cykelløb, og det er da også kendt som et af de hårdeste løb i verden. Løbet køres hvert år i juli måned og forgår over 3 uger. I 2013, 110 år efter det første Tour de France, blev løb nr. 100 kørt. Tour de France blev ikke afholdt under de to verdenskrige, hvilket forklarer de manglende 10 år. Cykelsporten har udviklet sig en del, siden det første Tour de France blev kørt i 1903. Specielt er cyklerne og rytternes udstyr samt påklædning blevet udviklet og forbedret. I 1903 fandtes der ikke gear på cyklerne, og man kunne i køre i friløb. Det betød at pedalerne kørte rundt hele tiden, uanset om der blev kørt op eller ned ad bakke. Cykelsko var heller ikke opfundet i de tidlige år, hvilket medførte at rytterne ofte kørte med smerter i fødderne. 21 ud af 60 startende ryttere gennemførte det 2.428 kilometer lange løb i 1903. En stor del af rytterne blev diskvalificeret for at snyde undervejs. Enkelte havde sågar taget toget eller var kørt i bil, for at komme foran konkurrenterne.

Løbets forskellige trøjer
Den gule trøje er symbolet på den førende rytter, men undervejs i Touren bliver der tillige kæmpet i forskellige delkonkurrencer, hvor der også bliver uddelt trøjer. Den grønne trøje er pointtrøjen som sprinterne konkurrerer om. Eric Zabel har vundet trøjen 6 gange og er dermed den rytter, der har vundet den grønne trøje flest gange. Den prikkede bjergtrøje vindes ved at komme først over bjergene og dermed optjene flest bjergpoint. Bjarne Riis er den første dansker der har været iført bjergtrøjen, og senere har Michel Rasmussen gjort sig bemærket i bjergkonkurrencen. Ungdomstrøjen er hvid og tildeles den rytter under 26 år, der ligger bedst placeret i det samlede klassement.

Alpe d’Huez – den berømte bjergetape
Mange af etaperne køres igennem smukt og unikt landskab, men særligt bjergetaperne er populære blandt publikum. På en flad etape passerer feltet forbi på ingen tid, men på en opkørsel har tilskuerne god tid til at studere rytterne og følge med i løbets udvikling. Den lange tur op ad Alpe d’Huez er uden tvivl den mest berømte bjergetape. På Alpe d’Huez stimler tilskuerne så tæt sammen, at det næsten er svært for rytterne at komme frem. Stemningen er helt fantastisk og mange af tilskuerne er klædt ud i festlige kostumer. Alpe d’Huez er knapt 14 kilometer lang og har 21 hårnålesving. Den gennemsnitlige stigning op ad bjerget er 8%, men på enkelte steder er stigningen op til 14%.

Et par Jørgen Leth citater
Alle der har set Tour de France i TV kender kommentatoren Jørgen Leths karateristiske stemme, og hans malende beskrivelser af løbet, rytterne og landskabet der køres igennem. Jørgen Leths mange citater har gjort det til noget specielt at se Tour de France, og du skal da heller ikke snydes for et par af de bedste citater her:

Kraftværket fra Rostock, en stor bastant trampende tysker, en torpedo, der skydes gennem luftrummet, en bombe af kraft, pløjer nærmest asfalten op, benene går som store stempler på den tyske maskine, en rullende bismarcksklump” – Om Jan Ullrich på en enkeltstart

Riis hænger – Riis i vanskeligheder – Riis er sat …” LAAAANG pause “… eller er han kørt – ja, Riis er kørt – Riis er kørt fra gruppen med Indurain – Riis i udbrud” – Om Bjarne Riis da han kører fra Miguel Indurain og Alex Zülle.

Her kan du finde mange flere Jørgen Leth citater.