Hvem var Ottavio Bottecchia?

1924-udgaven af Tour de France er en af de mest berømte udgaver af det franske etapeløb. Dette nok mest grundet mødet mellem stjernebrødrene Henri Pélissier og Francis Pélissier og journalisten Albert Londres. Et møde der resulterede i en beretning i avisen (Vejens tvangsarbejdere) Petit Parisien, der fik stor indflydelse på den franske samfundsudvikling.

Men 1924 var også året, hvor det for første gang blev italiensk sejr i Tour de France. Ottavio Bottecchia vandt den 381 km lange første etape fra Paris til Havre, siden endnu to etaper og første fra start til mål af det 18. Tour de France. Bottecchia vandt også løbet i 1925, men var langt fra populær i hele Italien. Rytteren, der blev født i 1894 som otte barn i en børneflok på ni, var nemlig socialist. Dette på trods af at han havde deltaget i Første Verdenskrig. Den socialiste overbevisning var ikke noget, der faldt i god smag hos Mussolines fascistiske regime

I 1927 blev Ottavio Bottecchia fundet hårdt kvæstet på vejen. Han var taget på træningstur, men var ikke kommet retur. Han døde kort efter på hospitalet i Gemona. Cyklen var uskadt, og der var mistanke om at Tour-vinderen var blevet myrdet. Og rygterne lød at det var fascisterne, der havde slået Bottecchia.

Vil du vide mere om Tour de France 1924 og Ottavio Bottecchia, kan du med fordel læs bogen Landevejens Galejslaver – En beretning fra Tour de France 1924.