Husker du…Vuelta a España 1977

Artikelserie på CyclingWorld.dk: Husker du…

Af Kenneth Møller Kristensen

Freddy Maertens er en af de mere farverige cykelstjerner cykelhistorien har budt på. Maertens blev to gange verdensmester, havde sæsoner hvor han vandt mere end 50 cykelløb, men var også plaget af alkoholproblemer og depressioner.

Freddy Maertens blev født den 13. februar 1952 i Nieuwpoort i Vestflanderen. Forældrene, Gilbert og Silonne, beskrives som en hårdtarbejdende middelklasse familie. Han blev professionel efter de olympiske lege 1972, og stoppede først karrieren efter sæson 1986.

Et af karrierens største momenter var Vuelta a España 1977.

Vuelta a España 1977 blev noget helt specielt for Freddy Maertens. Det blev til en samlede sejr for Maertens. Men det blev også til hele 13 etapesejre for belgieren, der dermed slog Alfredo Bindas rekord med tolv etapesejre i Giro’en i 1927. 13 sejre ud af 21 etaper. Er jo helt vildt. Og naturligvis blev det også til sejr i pointkonkurrencen. Ovenikøbet iført den verdensmestertrøje han året før havde vundet i Ostuni, Italien. 

Maertens vandt prologen, og beholdte førertrøjen hele løbet. Fra solopgang til solnegang. Den berømte skribent Olivier Dazat skrev, at Maertens tog sin vilje i løbet “som en sydamerikansk diktator”. Løbet blev kørt fra den 26. april til 15. maj og var udgave nr. 32 af løbet. Maertens kørte for det berømte og berygtede Flandria team, hvor han var stort støttet af Michel Pollentier, der selv i blev nr. seks i klassementet. Det blev til sejr prolog og de to første etaper plus en tredjeplads på tredje etape. Fjerde etape var en enkeltstart over 8,3 km. Maertens oversatsede i et sving, styrtede, kom dog på cyklen igen, men uheldet kostede tid. Men belgieren var ikke mere rystet, end han vandt de næste fem etaper!! Tiende etape blev vundet af Cees Priem. Med Maertens på andenpladsen! På tolvte etape tabte Maertens tid til blandt andre store profiler som Joaquim Agostinho og Luis Ocaña. Men dagen efter vandt han igen. Det blev til endnu lidt tidstab på flere af de følgende etaper. Men Maertens sluttede løbet med sejr på den afsluttende etape og vandt klassementet to minutter og 51 sekunder foran spanske Miguel Maria Lasa.

I det følgende Giro d’Italia vandt Maertens syv etaper inden han måtte udgå og i Tour de France året før var det blevet til otte etapesejre. Den fantastiske belgiere vandt altså 28 ud af 60 etape han kørte i de tre på hinanden følgende Grand Tour. Helt vildt imponerende.

Husk at du i CyclingWorldshop.dk kan finde masser af spændende cykellitteratur. Besøg vores bogsalg her.