Husker du… Stephen Roche i 1987

Artikelserie på CyclingWorld.dk: Husker du…

Stephen Roche kørte hele 13 år som professionel, men hans helt store år var 1987, hvor han blev den kun anden, Eddy Merckx var den første, til at vinde Giro d’Italia, Tour de France og VM i samme år.

Af Kenneth Møller Kristensen

Roche er født, den 28. november 1959, og opvokset i Dublin. Han startede med at cykle i 1972, stærkt inspireret af Eddy Merckx. Far Larry var mælkemand og Stephen var ofte tvunget til at hjælpe med at bringe mælk ud om morgenen inden cykelløb. Ikke ligefrem den bedste forberedelse. Men han havde talent. I 1977 blev Roche irsk juniormester. Og i 1979 kom den store triumf i Rás Race, Irlands største etapeløb. Derefter tog Roche til Frankrig for at køre som amatør og forberede sig til OL 1980 i Moskva. Den 1. juni 1980 vandt han amatørernes Paris-Roubaix. En sejr der siden banede vejen til en professionel på Peugeot teamet.

I 1987 kørte Roche på Carrera teamet. Det blev irerens helt store år med sejre i både Giro d’Italia, Tour de France og VM!

Giro d’Italia 1987. Udgave nr. 70, kørt den 21. maj til  13. juni.
Det italienske Carrera havde 1986-vinderne Roberto Visentini og Stephen Roche på holdet. Og de to var ikke altid gode venner. Eller rent faktisk kørte de to ligefrem imod hinanden. Visentini vandt prologen, hvor Roche, der netop havde vundet Romandiet Rundt, blev nr. ni, fem sekunder dårligere. Allerede dagen efter på en etape i Milano-Sanremo-terræn op og ned af Poggio, sejrede Roche, og vandt sekunder på sin holdkammerat. Hollandske Erik Breukink var i førertrøjen. Tredje etape var en holdtidskørsel som Carrera vandt, og som bragte Roche i førertrøjen. Ireren holdte sig i førertrøjen frem til bjergenkeltstarten på 13. etape fra Rimini til San Marino. Her have Roche en mindre god dag. Visentini vandt tidskørslen, og Roche tabte hele to minutter og 47 sekunder over de 46 kilometer. Italieneren var nu uden tvivl boss på Carrera. Og det lå i kortene, at hvis Roche hjalp Visentini, skulle rollerne være omvendte i det følgende Tour de France. Men i et TV-interview udtalte Visentini, at han ikke havde planer om at køre det franske etapeløb! Det gjorde Roche gal. På 15. etape kom han afsted i en mindre gruppe. Visentini blev nervøs, og han satte sit hold til at jagte deres holdkammerat. På målstigningen til Sappada gik Visentini ned, og led et stort tidstab. Roche var tilbage i førertrøjen. Men han førte kun med fem sekunder til schweiziske Tony Rominger, og han havde virkelig gjort sig upopulær blandt italienske ryttere og fans. På de sidste syv etaper blev ireren råbt af og spyttet på. Han var bange for sabortage og for at blive forgiftet. Visentini udgik, Roche klarede den, og skyndte sig ud af Italien!

Tour de France 1987, udgave nr. 74 og kørt over 25 etaper. Vinderen fra ’86 Greg Lemond var ude efter en vådeskudsulykke. Stjerner som Bernard Hinault, Lucien Van Impe og Joop Zoetemelk havde enten stoppet karrieren eller var i karrierens efterår. Derfor var det et meget åbent løb, der blev indledt med i tre etaper i Berlin. På Carrera-teamet havde Stephen Roche blandt andre Jørgen V Pedersen som hjælper. Og danskeren spillede en vigtig rolle i teamets sejr på holdtidskørslen, tredje etape, langs Berlinmuren.

Det 74. Tour de France blev et af de tætteste nogensinde. Roche dystede med spanske Pedro Delgado fra PDM teamet, franske Jean-Francois Bernard fra Toshiba, hvor danske Kim Andersen også var med samt Charly Mottet, der blev stærkt støttet af Laurent Fignon på Systéme U-teamet. Alle fire nåede at køre i førertrøjen mellem den 1. og 26. juli.
Roche vandt enkeltstarten over hele 87,5 kilometer, der var tiende etape fra Saumur til Futuroscope, foran Mottet, der dermed kom i førertrøjen og i øvrigt med danske Jesper Skibby på etapens tredjeplads. Fra 13. etape ramte feltet Pyrenæerne, og så spidsede det for alvor til i toppen af klassementet. På 15. etape led Roche tidstab til de øvrige favoritter, da feltet blev splittet i forbindelse med, at der lå store mængder vand på vejen. 18. etape var endnu en enkeltstart. Denne gang med mål på Mont Ventoux. Den vandt Jean-François Bernard i suveræn stil, og lignede på dette tidspunkt også en samlede vinder. Men dagen efter angreb Mottet og Roche, og Bernard blev kørt hele fire minutter tilbage. Roche var dermed i førertrøjen. På 20. etape, hvor der var mål på Alpe d’huez, mistede ireren førertrøjen til Delgado, og derefter fulgte etapen til La Plagne. Her måtte Roche virkelig gå dybt for at holde sig inde i kampen om den samlede sejr.
Men ireren havde kræfter nok til at afgøre det hele på næstsidste etape. En enkeltstart over 38 kilometer ved Dijon. Bernard vandt etapen for Roche, der sikrede sig den samlede sejr med 40 sekunders forspring til Delgado.

Stephen havde dermed sikret sig doublen med sejr i Giro’en og Tour’en samme år. Dette som blot den femte rytter nogensinde. Tidligere var det gjort af Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx og Bernard Hinault. Siden har også Miguel Indurain og Marco Pantini meldt sig ind i den klub. I øvrigt blev Roche også den første irske Tour de France-vinder nogensinde.

VM 1987 i østrigske Villach var historiens 54. landevejsmesterskab. Der blev kørt 23 omgange på en 12 kilometer rundstrækning Og som så ofte før ved VM, kom det afgørende udbrud afsted på sidste omgang. 13 af de største navne blev samlet i front. 13 af de største navne i cykelsporten i 1987. Italienske Moreno Argentin, tyske Rolf Gölz, hollænderne Steven Rooks og Erik Breukink, belgiske Claude Criquielion, Roches landsmand Sean Kelly og Roche selv samt canadiske Steve Bauer var med. Og danske Rolf Sørensen. Og Sørensen var ekstrem aktiv, tydeligt godt kørende og medvirkende til at gruppen på et tidspunkt var splittet. Men der blev samling igen, og på den lille målbakke satte Roche sit afgørende angreb ind. Det lykkedes, at holde hjem med et par meters forspring, og ireren blev dermed historisk på linie med Eddy Merckx.
Rolf Sørensen blev nr. otte. Guldet var Irlands fjerde VM-medalje. Seamus Elliot fik bronze i i 1962, Sean Kelly bronze i 1982, og Roche fik selv bronze i 1983.