Husker du…Da Van Looy trådte sin cykel i stykker i VM-spurten

Artikelserie på CyclingWorld.dk: Husker du…

Landevejs-VM 1961 stod i schweiziske Bern. Året før, på Sachsenring nær Karl Matz Stadt i det daværende Østtyskland. havde belgiske Rik Van Looy endelig vundet den VM-titel som han i flere år havde været favorit til. I 1959 var forventningerne så høje, at Van Looy fik to måneders karantæne af det belgiske forbud som straf for dårlig indsats. Men belgierne var også godt vant på dette tidspunkt. Efter sejren i 1960, og efter triumfer i både Paris-Roubaix og Liége-Bastogne-Liége og en andenplads i Milano-Sanremo i foråret, var det næsten umuligt at forestille at Van Looy ikke skulle blive verdensmester igen i 1961. VM i Bern blev afgjort i en spurt blandt 14 ryttere. Som ventet skød Van Looy på de sidste 200 meter, og lignede en sikker vinder. Men belgieren gik i stå og italienske Nino Defiliippis nærmede sig belgieren. Men det lykkedes for Van Looy at kaste cyklen frem og sikre sig sin anden VM-titel.

Det viste sig, at Van Looy var punkteret på baghjulet, kæden var røget af og 10 eger i baghjulet smadret. Den powerfulde belgier, kendt for sine enorme benmuskler, havde simpelthen trådt baghjulet i stykker. Men han blev alligevel verdensmester. Foran Defiliippis og den franske superstjerne og evige toer Raymond Poulidor.

Og du skal i øvrigt lige huske at Rik Van Looy var den første til at vinde cykelsportens fem monumenter! Han var en af cykelsportens allerstørste. Og Van Looy lever endnu.

Husk at der er mange flere utrolige cykelhistorier i bogen 50 Utrolige historier fra cykelsporten.