Flemming Kirkegaard

Flemming Kirkegaards blog: ABCs talenter og historien om Werner Grundahl

Siden 1983 har jeg, Flemming Kirkegaard, været medlem i en af Danmarks ældste cykelklubber, nemlig Arbejdernes Bicycle Club (ABC), stiftet af medlemmer af socialdemokratiet i 1894.

En klub med mange fantastiske cykelryttere op gennem tiderne.

Idag ligger klubhuset i Tingbjerg og det er mere end svært at lokke medlemmer til på grund af klubbens beliggenhed. Før i tiden var Brønshøj området ganske fredeligt, og her har klubben haft til huse siden start 80’erne.

Før i tiden var klubben mere centralt beliggende i københavn og klubhuset lå på jagtvej.

ABCs storhedstid var i 1930’erne hvor klubben vandt stort set alt.

Dengang var der ingen teams, der var ingen løn til amatørrytterne og Kalundborgløbet dengang betød at man startede i udkanten af København – og så gik ruten altså til Kalundborg og retur.

Der var ikke så meget ballade med polititilladelser og åndssvage billister, der tror de er zenit for alt eksisterende liv på jorden – og rytterne var naturligvis lavet af stål ligesom deres cykler.

Og her kommer en lille historie om en af Danmarks største talenter; Werner Grundahl Hansen

Grundahl Hansen kørte som amatør i cykleklubben ABC. Iøvrigt i ABCs guldalder i 30’erne. Grundahl, Tage Møller, Frode Sørensen, Georg Nielsen, udgjorde spidsen af klubbens A-rytter stab og de vandt DM titlen i samletstart til ABC i årene 1931, 32, 33, 35, 36, 37 og 38. Dem gad jeg dælme godt at have været sportsdirektør for. Grundahl vandt i 1933, som 18-årig – senior DM. Han vandt Stjerneløbet samme år. I 1935 blev Grundahl nr. 3 ved amatør VM i belgien, og overgik til de professionelles rækker umiddelbart efter for at køre på vinterbanen. Dengang var Forum virkelig stedet for hele den europæiske vinterelite. Til finaleaftenen i det første seksdagesløb var der 10.000 tilskuere i Forum og den normale billetpris på 8,50 gik til 100 kr på sortbørsen (1934, det svarer til 4.000 kr idag ). Og i sit første seksdagesløb i februar 1936 vandt Werner Grundahl de professionelles løb. Og dengang var seksdagesløbet altså så stor en event, at det slet ikke kan sammenlignes med nutiden. Det siger lidt om Grundahls talent. Og som professionel fortsatte Grundahl på landevejen. I VM 1936 sad han i udbrud med franskmanden Antonin Magne – og lignede en professionel verdensmester.

19578462_10155264597690560_1808494870_n

Men han missede en forplejningsslynge, og gik derefter ned med mavekramper. Måtte af cyklen og brække sig mens Magne kørte hjem som verdensmester. Grundahl kæmper sig igennem på femtepladsen. Året efter, i 1937, kørtes VM i Danmark. På Fortunen ved Lyngby. Over 300 km. Og følgende historie er utrolig men sand: Grundahl punkterede i svinget efter passage af målstregen og styrtede. Ringen sad i klemme, og Grundahl kunne ikke fortsætte. Der var 250 meter til depotet. Så kom Falk Hermansen kørende .”Hop op her”, råbte han, og han kørte så med Grundahl PÅ RYGGEN op til depotet. Så fik Grundahl en ny cykel. Men både han og Hermansen blev disket.
Efter det løb var Grundahl en fast del af vinterbane eliten – men vandt aldrig mere end DM i forfølgelsesløb i 1939, og fik en andenplads i 6-dagesløbet i 1939 med Bjørn Stieler. Krigen ødelagde Grundahls rygte, fordi hans familie havde en fabrik, der lavede dele til værnemagten. Der blev ikke kørt flere 6-dagesløb i Forum før 1951, hvor en intermistisk bane på 160 meter også lagde blikfang til et 10 dages sommerløb. Døgnet rundt i 10 dage – og kun for B-ryttere. ABC vandt selvfølgelig. Men den stakkels Grundahl var stoppet. Han begik selvmord i 1953. Og sådan sluttede historien om Grundahl.