Dansk LandevejGiro d'Italia

Får vi den tiende danske Giro etape-vinder?

Ni danskere har tidligere vundet en eller flere etaper i Giro d’Italia, verdens nok næststørste cykelløb. Blandt disse er Lars Bak den eneste, der deltager i årets udgave af det italienske etapeløb. Men med fem andre danskere i feltet er der håb om at vi kan få den tiende danske vinder af en etape i cykelløbet, hvor førertrøjen er pink, og hvor vejret oftest er godt. De øvrige danske deltagere i år er Mads Pedersen, Mads Würtz Schmidt, Niklas Eg, Michael Mørkøv og Christopher Juul-Jensen. Alle rigtige stærke ryttere, og specielt i Mads Pedersen, nr. to i årets Flandern Rundt, er der mulighed for en ny dansk etapesejr. Tror du på at vi får den tiende danske sejr i årets Giro d’Italia, så udnyt din tror på heldet og hent din Tivolicasino bonuskode her.

Ole Ritter første dansker
Første danske rytter til at vinde en etape i Giro d’Italia, og i øvrigt første dansker til at vinde en etape i et af de tre store etapeløb, blev Ole Ritter, der i 1967 vandt enkeltstarten på Giroens 16. etape.  Ritter kørte sit første år som professionel, og slog på etapen blandt andre legenderne Eddy Merckx og Jacques Anquetil.

En sejr der i øvrigt fik Ritter til at tro på at han kunne slå timerekorden, hvilket han som bekendt gjorde i 1968.

Det blev til endnu to etapesejre for Ritter i det italienske etapeløb. I 1969 sejrede Ritter på 17. etape efter solokørsel, og i 1971 blev det endnu en enkeltstartssejr, da Ritter vandt 20. etape foran svenske Gösta Pettersson, der vandt løbet samlet det år.

Men derefter skulle der gå næsten ti år inden endnu en dansker vandt en etape i Giroen. I 1980 sejrede Jørgen Marcussen imponerende på en 36 km lang enkeltstart med mål i Pisa og iøvrigt foran legendariske Bernard Hinault.

1989 var et stort dansk år i Giro d’Italia. John Carlsen udnyttede den chance, der ofte opstår for en hjælperytter, kom afsted som en del af en større taktik for kaptajn Stephen Roche på Fagor-teamet, fik lov at køre sin egen chance i finalen, og vandt den meget bjergrige 8. etape med mål på Gran Sasso. Allerede dagen efter vandt Bjarne Riis sin første store sejr, og inden 1989-udgaven af Giroen var omme, havde også Jesper Skibby vundet en etape. Skibby, der i øvrigt samlet blev nr. 14 det år i Giroen, sejrede på etapen til Tortona ved at være hurtigst i et lille udbrud, der præcist holdt til mål. 

Bjarne Riis vandt sin anden etapesejr i 1993, hvor Ørnen var stærkest på 7. etape, hvor han sejrede foran Maximilian Sciandri og Johan Museeuw.

I 1995 blev Rolf Sørensen faktisk nr. to i pointkonkurrencen i Giroen. Det blev til sejr på 9. etape, men også andenpladser på yderligere to etaper heriblandt en enkeltstart over 19 km, hvor kun Tony Rominger besejrede danskeren.

Nicolaj Bo Larsen triumferede i 1996 på 17. etape ved at sidde i et meget langt udbrud med franske Laurent Roux. Siden skulle der gå 14 år, før der kom endnu en dansk etapesejr i Giroen. Chris Anker Sørensen vandt i 2010 den bjergrige 8. etape, mens Lars Bak i 2012 sejrede på tolvte etape ved at køre væk fra en udbrydergruppe med to kilometer igen.

Danske etapesejre i Giro d’Italia:

1967, 16. etape (enkeltstart): Ole Ritter
1969, 17. etape: Ole Ritter
1971, 20. etape (enkeltstart): Ole Ritter
1980, 5. etape (enkeltstart): Jørgen Marcussen
1989, 8. etape: John Carlsen
1989, 9. etape: Bjarne Riis
1989, 19. etape: Jesper Skibby
1993, 7. etape: Bjarne Riis
1995, 9. etape: Rolf Sørensen
1996, 17. etape: Nicolaj Bo Larsen
2010, 8. etape: Chris Anker Sørensen
2012, 12. etape: Lars Bak