Historie

Den beskedne Spejder fylder 60

Af Henrik Elmgreen

Man kan godt være en flink fyr og samtidig være en rigtig god cykelrytter!

Det er Jørgen V. Pedersen, der tirsdag 8. oktober fylder 60, et strålende eksempel på.

Hans tilnavn i cykelsporten har altid været Spejderen, og det navn opfatter han som en kompliment. For mange år siden var der en anden stor personlighed i dansk cykelsport, der blev kaldt ”Spejderen”. Det var 1930’ernes store stjerne, Willy Falck Hansen, der i 1931 blev verdensmester i sprint på Ordrupbanen. Jeg er så gammel, at jeg faktisk har kendt dem begge og kan fastslå, at der udover tilnavnet ikke er mange lighedspunkter mellem dem. Jørgen V. er beskedenheden selv, det kunne man ikke påstå om den gamle Spejder…

Nok om det. Jørgen V.s karriere startede i Københavns Cykle Ring (KCR) i 1971 og den sluttede ganske brat og brutalt 19 år senere efter et frontalt sammenstød med en bil under cykelløbet Tour de Loir i maj 1990. Da var han blot 30 år og på toppen af sin karriere og kunne ganske givet have haft adskillige gode år foran sig.

Alligevel kan denne cykelsportens gentleman se tilbage på en endog særdeles flot og markant karriere. I 1977 blev han dansk juniormester i enkeltstart. Senere blev han i 1981 dansk mester på landevej i senior-elite og vandt i alt syv danske mesterskaber på bane og landevej og et nordisk mesterskab på landevej har han også på sin palmarès. 

Op til de olympiske lege i Los Angeles i 1984 var han sammen med Brian Holm, Dan Frost og Michael Marcussen under daværende landstræner Kim Refshammers ledelse med i et stort projekt omkring 4.000 meter holdforfølgelsesløb på bane. Holdet klarede kvalifikationen og kom frem blandt de otte bedste hold men blev i ¼ finalen slået af værtsnationen USA med blot 3/100 sekund! Det nederlag har der været talt meget om siden: Hvad var det, der gik galt på den sidste halve omgang? Det taler de fire kammerater stadig om, når de har deres årlige ”kan du huske dengang-sammenkomst”.

Straks efter OL blev Jørgen V. professionel for det italienske Carrera-hold og skabte straks opmærksomhed om sig, da han i sit debutløb, den hårde efterårsklassiker Giro di Lombardia, kørte hjem på en for en debutant sensationel 8. plads.

Og succesen blev fulgt op de følgende år, hvor han vandt to etapesejre i Tour de France, kørte fem dage i den gule trøje og blev etapevinder i Vuelta Espana. 

Også som professionel gjorde han sig på banen. Sammen med vennen Jesper Worre brændte han igennem som et alternativt par nr. 7 på vinterbanen i Forum. I 6-dagesløbet i 1987, hvor par nr. 7, Gert Frank – Hans-Henrik Ørsted blev sprængt undervejs, avancerede ”rebelparret” Jørgen V.-Worre i de sorte 9’er trøjer med Dannebrog på ærmerne til stjernerang. til publikums store begejstring og til tonerne af Kim Larsen-schlageren ”Vi er dem, de andre ikke må lege med”, sluttede de på en 3. plads og året efter var de det danske par nr. 7 i dannebrogstrøjerne. 

Jørgen V. og Jesper Worre havde klassen til at kunne etablere sig som et 6-dagespar i verdensklasse, men også de drømme satte bilen i Tour de Loir i maj 1990 en stopper for.

Jørgens venlige væsen og hans menneskelige kvaliteter har skabt ham mange venner, og mon ikke en del af dem møder op, når fødselaren lørdag 26. oktober kl. 16 – 18 inviterer til reception hos Cranks & Coffe på Dyrehavevej 8 i Klampenborg.

Rico